background
logotype

Мърчандайзинг

Понятието "Мърчандайзинг"

Мърчандайзингът е съвкупност от различни техники, целящи да подпомогнат продажбите на даден продукт, продуктова линия или марка. Най-просто казано, мърчандайзинговите техники позволяват при равни други условия, измежду множеството идентични продукти да се отличи един, койтно да направи най-силно впечатление на потенциалните потребители (макар и по своята същност да няма нито едно конкурентно предимство спрямо тях). Основното оръжие, с което боравят мърчандайзинговите техники е позиционият ефект. Тук не налагаме продукта чрез промоционални похвати, нито чрез ценова политика, а чрез физическо позициониран.


Приложение на мърчандайзинга

Най-ярката арена на приложение на този подход са големите търговски вериги, които спазват почти идентично разположение и подредба на стоковите си групи. Това не се дължи на факта, че никой не може да измисли нещо различно, а се основава на солиден опит и множество пазарни тестове, доказали ефективността на позиционирането на определени продукти в определени зони на търговския обект.


Особености на мърчандаизинга

Голяма част от малките магазини допускат множество грешки и пропуски в подредбата на асортимента си. Например, често в кварталното магазинче можете да чуете собственикът да подметне "Не така, момиче, защо си сложила тези вафли на долния рафт?! Ей сега ще мине някое хлапе и ще ги събори!". Същите вафли в съседния магазин най-вероятно ще бъдат разположени на същото място, но там логиката на собственика е била точно обратната: "Нека са на ниско! Така докато майката избира ориз, хлапето ще си вземе вафличка!".


Мърчандайзингови техники

Съществуват десетки мърчанайзингови техники, благодарение на които търговците успяват да реализират с приоритет точно определени стоки, акцентират на конкретни марки, увеличават двойно и тройно проджбите си само с преподреждане на един - два стелажа. Позиционният ефект е от ключово значени за продажбите на продуктите, но съществуват и други трикове, за подобряване на търговските резултати. Тук е мястото да споменем т.нар. POS-аксесори (Point of Sales) или казано на български, аксесоари за реклама в точката на продажба. Но за това очаквайте повече информация в най-скоро време ...

2024  Реклама, Варна, Каварна, Рекламна агенция Алианси   globbers joomla templates